dilluns, 10 de març de 2014

L'alimentació i malalties durant l'exili

L'alimentació d'una dona embarassada:

Ha de ser molt completada i sobretot menjar moltes fruites i verdures, ja que ens comporten vitamines i minerals; pa, cereals i integrals, que aporten energia; llet i productes làctics, que són els que ens aporten calci, i finalment, carn, ous, llegums...que són rics en proteïnes.

Dieta setmanal correcta d'una dona embarassada:


Pel que fa a la Maternitat d'Elna, els hi donaven fruites i verdures en bon estat, els hi donaven làctis; llet, iogurts, formatge...
I també els hi donaven aigua potable. Era una bona dieta amb tots els nutrients que necessitaven.
Les diferències de l'alimentació entre el camp d'Argelers i la Maternitat d'Elna, eren molt grans, ja que en el camp de concentració només menjaven pa i aigua i moltes vegades menjaven el pa amb la sorra de la platja, i l'aigua que bebien era molt salada perquè el lloc d'on trellen l'aigua estava molt a prop de l'aigua del mar. En canvi quan arrivaven a la Maternitat d'Elna, s'alimentaven molt bé, menjaven fruites i verdures, bevien aigua potable, llet. En conclusió, s'alimentaven molt bé i tenien una dieta sana.

Enfermetats:

-La desnutrició és un trastorn alimentari que consisteix, es produeiix quan l'organisme no diposa d'aliments necessaris pel funcionament dels seus òrgans vitals. Ha gastat le seves pròpies reserves energètiques en busca de nutrients i l'energia que necessita per sobreviure. 
-Els polls són insectes porasitoris sense ales que a causa de la mala higiene, o tacor-se el cap amb mans brutes, vivien en el cap de les persones i s'alimenten de la seva sang. Els polls són molt contagiosos, ja sigui per contacte o l'ús de compartir efectes personals.
-La sonra és una enfermetat de la pell producida per un àcar, que es pot contagiar amb facilitat. Afecta a tot tipus de pell i es transmet per contacte directe amb una persona afectada. Es produeix a causa de la mala higiene i el contacte de pell en pell entre persones diferents.
-La disentria són trastorns gastrointestinals caracteritzats per una inflamació dels intestins, especialment del còlon. Causa diarrea, dolor d'abdominals, etc... Es produeix a partir d'aliments contaminats o en mal estat.

Condicins de vida entre la Maternitat d'Elna i els camps d'Argelers:


Les condicions de vida a la maternitat d'Elna són molt més bones, ja que és una mena de 'casa' tancada, que no hi passes fred podies dormir en bones condicions i mantenir una bona higiene. En canvi, en el camp d'Argelers la probabilitat de 'morir' o patir alguna malaltia greu, era molt més alta, ja que dormien en el camp, tots junts, passaven fred, i es dutxaven i feien les seves necessitats per allà, no tenien una bona higiene. Moria moltíssima més gent, tant per gana, sed o malalties.


     

      


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada