diumenge, 16 de març de 2014

Matemàtics a l'Exili

En aquest apartat hem treballat diferents matemàtics i la seva vida durant l'exili, hem hagut de buscar informació d'aquests i explicar-la. També, hem hagut de fer una mena d'estadística sobre els refugiats on hi representava el nombre de matemàtics que van haver de fugir a l'exili.

- Pere Pi Calleja, un dels personatges matemàtics, va néixer a Barcelona l'any 1907 i va morir al mateix lloc l'any 1986. Formava part d'una família molt extensa i unida que tenia relació amb Roses, ja que el seu pare va nèixer en aquest poble. Va estudiar professorat a Barcelona i l'any 1927 va obtenir un premi de la societat en un concurs de problemes matemàtics, i mes tard va realitzar estudis de doctorat. Es va exiliar en el camp d'Argelers i va poder sortir d'allá amb l'ajuda del seu avi. Mes tard s'instala a Buenos Aires i forma la unió matemàtica Argentina. Finalment torna a Catalunya, l'any 1947, va a visitar Roses i presentà la seva parella a la família i s'instala definitivament a Catalunya.- Lluís Santaló, el segon personatge matemàtic, va néixer a Girona l'any 1914 i va morir a Buenos Aires l'any 2001. Va estudiar de doctorat a la Universitat de Madrid. Es va especialitzar en geometria en Hmburg l'any 1939. Va ser exiliat a França, i més tard, a Argentina, a la ciutat de Rosaria, en la Universitat del Litoral.
Més tard, es va instalar als Estats Units d'Amèrica i va treballar a Chicago Princenton. L'any 1983 va rebre el premi Príncep d'Astúries, per l'investigació científica. La Universitat de Girona li ha dedicat una càtedra honorífica en l'aplicació de les matemàtiques.-Per últim, Ernest Coromines, el tecer personatge matemàtic, va néixer Barcelona l'any 1913 i va morir l'any 1992 a França. Va estudiar matemàtiques i arquitectura en la Universitat de Barcelona. Va participar en la guerra Civil i es va exialiar a França. Més tard,s'exilià a Argentina, on treballa de professor de matemàtiques a la Universitat de Cuyó, càtedra d'estadística. Es va casar amb la cosina d'un conegut guerriller l'Ernesto. Entre 1947 i 1964 va viure a diferents cuitats a França. L'any 1964 s'instal·la definitivament en Amèrica i va treballar a la Universitat de Claude Bernard.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada