dilluns, 10 de març de 2014

Herois clàssics exiliats

En l'apartat de mitologia, hem llegit la hstòria de Bel·lerofont i la Quimera, ja treballada a classe i a continuació, hem contestat unes preguntes sobre aquesta. Ja que està relacionada amb fets mitològics de l'exili, on fins i tot els més poderosos, els herois, eren exiliats del seu poble.
La història d'aquest mite tracta de Bel·lerofont i la Quimera.
Bel·lerofont era un príncep de Corint que va haver d'exiliar-se per haver matat accidentalment a un home. Matar algú era una de les pitjors taques per a la reputació, així que va anar cap a Tirint, on el seu rei, Pretos, el podia purificar. Quan l'ha acabat de purificar el va acollir al seu castell. Aleshores, Estenebea, que era la dona de Pretos, es va sentir atreta per Bel·lerofont i el va seguir. En Bel·lerofont no volia trair al seu rei i la Rreina ofesa es va voler venjar. Va començar a mentir al seu marit diguent-li que era Bel·lerofont que volia passar una nit amb ella.
Pretos, no podia matar a Bel·lerofont, i per aixó va enviar l'heroi a Lícia, a casa de Jòbat, pare d'Estenebea, per així fer-li arribar una carta on posava que havia de matar a Bel·lerofont.
Quan Jòbat va llegir la carta, va enviar l'heroi a lluitar contra una bèstia monstruosa que menjava els seus ramats: Quimera.
La lluita amb la quimera:
Quimera era un monstre que tenia la part de davant de lleó, la del darrere de serp i, sobre del llom, un cap de cabra que llençava foc. Bel·lerofont, amb l'ajuda del Pegàs, van matar el monstre.
Quan Jòbar va veure això, llavors va donar una de les seves filles com a esposa i el va fer hereu del regne.
Bel·lerofont, no va tenir un final feliç, perquè va voler arribar amb el Pegàs fins al palau dels déus, però Zeus el va farir amb un llamp i finalment,  Bel·lerofont es va precipitar i va morir.


Una de les activitats que hem fet:


                                   

HORITZONTALS:                                                            
2. Personatge quer lluità contra Tebes.
4. La millor germana del món
6. Autor de la tragèdia 'Èdip rei'
8. Què va fordar-se Èdip?
10. Cunyat i tiet d'Èdip.
11. Monstre mig dona mig lleó.
12. Germana d'Antígona
13. Estimat cosí d'Antígona             

VERTICALS:             
1. Mare i alhora esposa del seu propi fill
3. Esposa de Creont
5. L'oracle predilecta de tots els grecs.
7. Ciutat on va exiliar-se Èdip.
9. Va ser assassinat pel seu propi fill.
10. Ciutat on va crèixer Èdip.
13. Qui és l'ésser que pel matí camina amb quatre potes, al migdia amb dues i a la nit amb tres?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada