diumenge, 9 de març de 2014

Josep Palau i Fabre

Aquest és un dels escriptors catalans que va patir l'exili, i entre d'altres l'hem escollit, i hem buscat informació sobre aquest home i la seva vida en aquella època. També, hem intentat reescriure la seva sensació i el seu sentiment després de haver passat per tot allò, i haver-ho viscut en directe.
Doncs Josep Palau i Fabre va néixer a Barcelona el 21 d'abril de 1917 i va morir el 23 de Febrer de 2008. Va ser un polifacètic autor poètic i crític d'art barceloní, un dels màxims especialistes en l'obra del pintor Pablo Picasso.
A mes de poesia, va escriure obres de teatre, narratives breus i ensajos. Palau i Fabre també va ser traductor. Va traduir al català obres d'Antoni Artaud, Arthur Rimbaud, Honoré de Blazac i del llibre del ''Cartas de amor de Mariana Alcoforado (la monja portugesa).
Vivía en la població barcelonesa de Caledetes i aquí es troba la Fundació Palau (innaugurada en Maig de l'any 2003).
Algunes obres:
   Balades amargues: 1942
   Cortes despullats: 1983
   Teatre de Don Joan:2003
 Quaderns de l'exili:

Els últims dies de Lluís Company van ser en el castell de Montjuic. El dia 15 d'Octubre de 1940 a dos quarts de set del matí és afussellat en el fossat del castell per la Guàrdia Civil. No va voler que li enbenenessin els ulls. Diu el defensor que va anar a la mort més tranquil que tots els senyors que hi havien allí. Dirigint-se a la Guàrdia Civil va dir: Afuselleu un home honrat. Les seves darreres paraules van ser: VISCA CATALUNYA!
L'aspecte que més ens ha impresionat és el fet de que hagi anat a la mort tan tranquil.

La Universitat de Colúmbia de Nova York, té en curs de publicació un Dictionary of Modern European Literature, en el qual la literatura catalana de la renaixença ençà  serà estudiada amb tota amplitud.

L'article, quan diu ''El nostre Sinaí'', es refereix al Montserrat. Però l'autèntica muntanya està a Egipte.
Aquesta comparació s'estableix perquè com que Sanaí és una muntanya sagrada, quan diu ''el nostre Sanaí'' es refereix a que és una muntanya especial per a ell.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada